News & Media

Fire station carved into rock face

By: Leith Hillard

Category: Vehicles / Equipment / Buildings

  10.43 AM 7 February, 2013


Location: General

Views: 2487

The Italians have long been known for doing things with a bit of style or difference, so it’s no surprise a small village in the mountains of the South Tyrol decided to build a new fire station into the rock at the base of a 100m cliff.

The community made the decision to minimise the loss of valuable agricultural land in the area. With the help of explosives, three giant rooms were excavated out of the rock face – two are garages, with the third accommodating the main facilities in a glass ‘case’ that projects beyond the rock and the facade.

The interiors are finished in wood and steel, while the natural insulation of the granite foundation helps keep the cavernous rooms warm in the winter and cool in the summer. The triple- insulated glazing helps regulate the temperature of the main house, keeping them constant.

The dark facade, meant to evoke the colour and texture of charred wood, was made using a composite of concrete and beech coal dust. The slight bowing of facade is not only an expressive flourish, but is actually functional, designed to protect against the threat of falling rocks.

Last Updated: 07 February 2013